Koristimo "cookies" kako bismo unaprijedili funkcionalnost stranice atosbank.ba. Pritiskom na bilo koji link na ovoj stranici prihvatate korišćenje "cookies". Uslovi korišćenja

Sberbank: Skok dobiti u drugom kvartalu 2016. godine

Sberbank Europe grupacija: neto profit u iznosu od 13,8 miliona Evra za prvih šest mjeseci 2016. godine

Sberbank, najveća ruska banka je objavila svoje finansijske rezultate za drugi kvartal 2016. godine. Rezultati pokazuju da je Sberbank skoro utrostručila neto dobit, koja iznosi 145,4 milijarde rubalja (1,98 milijardi evra), što je čak 166,3 posto više nego u istom periodu prošle godine.

Ukupni prihodi su uvećani za 31 posto na 442,8 milijardi rubalja. Prihodi od kamata su skočili za 49 posto, a prihodi od naknada i provizija za 18 posto.

Direktor Sberbank Rusija, g-din German Gref je izjavio ovim povodom: „Uprkos i dalje padajućem ruskom BDP-u u prvom polugodištu 2016. godine mi smo prepoznali znakove stabilizacije kao što su stabilne cijene ulja i jačanje rublje, te se očekuje da će isto imati za rezultat povećanje ekonomskih aktivnosti u drugoj polovini 2016. godine.“ On dalje nastavlja i izjavljuje da je Sberbank uspjela da poboljša kontrolu troškova za 7% pa je cost-income racio pao sa 44.8 posto na 37.7 posto.

Iako je Sberbank zabilježila snažan skok prihoda od kamata g-din German Gref je naveo da je rast kreditnih plasmana u Rusiji usporio u odnosu na prethodne godine i da ne očekuje uskoro porast s obzirom na trenutne okolnosti kao što su slabije inflacije i visoke kamatne stope.

Dalje je naveo da će Sberbank i dalje raditi na digitalizaciji finansijskih usluga, te će ovaj trud dozvoliti jačanje pozicije lidera na tržištu. G-din Gref je naglasio: „Danas imamo 33 miliona aktivnih online korisnika. Preko 90% plaćanja stanovništva i 99% plaćanja pravnih lica se vrši online, a prodaja proizvoda kroz online kanale se znatno povećava svake godine.“ On dalje nastavlja: „Gledajući ispred nas mi vidimo stabilnost koja će nam dozvoliti da održavamo jaku profitabilnost kako tokom cijele 2016. godine, tako i u budućnosti.“

 

Trebate pomoć?